Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Adalet, herkesin hak ettiğini adaletle almasıdır
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, toplumsal sistemin temelinin adalet olduğunu belirterek, “Herkes hak ettiğini adaletle alır, huzur ve sükunet ortamı getirir.” söz konusu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Beştepe Ulusal Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen Adli Yargıçlar ile Cumhuriyet Savcıları ve İdari Yargıçlar Kura Töreni’nde konuşan Bakan Tunç, Hâkimler ve Savcılar Kurulu tarafından mesleğe kabul edilen hakim ve savcıların mesleğe ilk adımlarını atmaları nedeniyle bir arada olduklarını belirtti.
Adaylık sürecini başarıyla tamamlayan 1102 hakim ve savcıya başarılı bir kariyer temennisinde bulunan Tunç, “Vicdani kanaatleriyle hukuka uygun olarak millet adına yargılama makamına ulaşarak onurlu bir meslek sahibi olan ve adalet için alın teri dökmeyi tercih eden değerli hakim ve savcılarımızın da katılımıyla yargı teşkilatımızın daha da güçleneceğine yürekten inanıyor, her birinize bu kutlu ve uzun yolda başarılar diliyorum.” dedi.
Geçen yıl düzenlenen kura töreninde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “ilk üç hakim ve savcı adayının kuradan muaf tutularak istedikleri yerlere atanmalarını” tavsiye ettiğini hatırlatan Tunç, bu yöndeki kanun değişikliğinin TBMM’de gerçekleştiğini ve bugün idari yargıdan ve avukatlıktan geçenler de dahil olmak üzere her kümede 15 hakim ve savcının istedikleri yeri tercih ettiklerini söyledi.
Hukukun gaye ve gayesinin adalet olduğunu kaydeden Tunç, “Adalet, hakkı hakka vermektir. Mevlana, adaleti ‘her şeyi yerli yerine koymak’ olarak tanımlamıştır.
Hukukun insan onurunu korumak için var olduğuna işaret eden Tunç, “Herkesin onurlu yaşaması, birbirine zarar vermemesi ve nihayet hakkını doğruya teslim etmesi mümkündür. Toplumsal örgütlenmenin özü adalettir. Bizde zerre kadar iyilik yapan görür, zerre kadar kötülük yapan görür. Adalet içinde herkes hak ettiğini bulur, huzur ve sükunet ortamı getirir.” değerlendirmesini yaptı.
Yargının üç direği olan hakim, savcı ve avukatların adil olanı yapmak için var olduklarını belirten Tunç, “Bugün yargı camiasına katılacak genç hakim ve savcılarımızın, milletin adalete olan güvenini artırmak için büyük bir aşk ve şevkle yorulmadan çalışacaklarından hiç şüphemiz yok.” ifadeleri kullandı.
Türkiye’de her alanda olduğu gibi adalet alanında da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde büyük mesafe kat edildiğini belirten Tunç, adalet teşkilatının teknolojinin tüm imkanlarıyla donatılmış modern fiziki tesislere kavuştuğunu vurguladı.
Yargı alanında yapılan reformlara ilişkin Bakan Tunç şunları söyledi:
“Ülkemiz 21 yılda sessiz devrim sayılabilecek reformlara tanıklık etmiş, Yargı Reformu Strateji Belgeleri ve İnsan Hakları Eylem Planları’nda belirlenen hedefler birer birer hayata geçirilmiş, insan hak ve özgürlüklerinin önündeki engeller kaldırılmış, demokratik hukuk devleti ilkesi pekiştirilmiştir. Yine bu süreçte yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı pekiştirilmiş, yargı bir kesimlerin arka bahçesi olmaktan çıkarılmış, bir tutsak haline getirilmiştir. Milletin vesayet yargısı olmak yerine, laik yargı.
Geçen hafta yedinci yılını geride bıraktığımız 15 Temmuz darbe girişimi karşısında, o karanlık gecede soruşturma başlatan, gözaltı ve tutuklamalar yapan, büyük kahramanlıklar sergileyen yargı mensuplarımızın varlığına tanık olduk. Yargı mensuplarına, milletin adına, milletin hak ve hukukuna sahip çıkma çabalarından dolayı şükranlarımızı sunarız. Kendilerinden sonra gelen siz değerli genç meslektaşlarımız için değerli birer örnektirler.”