Cevdet Yılmaz: Yurt dışındaki öğrencilerimizi yaşadıkları ülkede enflasyona maruz bırakmıyoruz
BAŞKAN Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yurt dışında öğrenim gören lisansüstü öğrencilerinin pek çok talebini Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bursuyla karşıladıklarını, öğrencileri yaşadıkları ülkede enflasyona maruz bırakmayacaklarını belirterek, MEB burslu öğrencilerimizin burs miktarları bulundukları ülkenin enflasyonuna göre değişen oranlardadır.”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen ‘MEB Bursu ile Yurt Dışında Eğitim Gören Lisansüstü Öğrencilerle Buluşma Programı’nda konuştu. Bugün programda 40’tan fazla ülkede eğitim gören gençleri ağırladıklarını belirten Yılmaz, “Şu anda burada bulunan kardeşlerimin her biri, eğitim ve kalkınma davamıza damgasını vurmuş temel bir geleneği temsil ediyor. Millet olarak, 2,5 asırdan fazladır yurtdışına eğitim veriyoruz.Öğrencileri eğitim amaçlı, ilim ve adap için gönderiyoruz.Onları tıpkı sizin gibi çocuklarımızın en başarılı, en parlak ve en coşkuluları arasından seçiyoruz.Osmanlı devletinin girişiyle birlikte Durgunluk ve gerileme döneminden sonra önce Fransa’ya sonra da Almanya’ya öğrenci gönderdik.Sultan 3’ III. Selim’le başlayan yurt dışına öğrenci gönderme uygulaması cumhuriyetin ilanından sonra da devam etti.Yeni devletimiz ortaya çıktı Eğitimli çocuklarının çoğunun feda edildiği büyük bir savaştan galip çıkan, toparlanmak, yeniden ayağa kalkmak ve kalkınma yolculuğuna devam etmek için eğitimli insanlara ihtiyaç duyuyordu.Ekonomik imkanlar “Çok sınırlı da olsa 400’den fazla öğrenci yükseköğrenim için yurt dışına gönderildi. Cumhuriyetin ilk 10 yılında” dedi.
‘Yurt Dışına Giden Öğrencilerin Yüzde 56’sını Gönderdik’
Cumhuriyetin ilk yıllarından 2002 yılına kadar devlet bursuyla yurt dışına giden öğrenci sayısının 10 bin civarında olduğunu belirten Yılmaz, “Bu öğrenciler birçok ülkeye dönerek farklı alanlarda başarılı çalışmalar yaparak şükran borcunu ödediler. Millete, bir kısmı da gittikleri ülkelerde kalıp hayatlarını orada sürdürdüler.” Yurt dışına akademisyen olarak giden, şu anda Türkiye’ye bakan, üst düzey bürokrat, kurum lideri olarak hizmet eden çok sayıda kardeşimiz var. 2002 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın güçlü liderliğinde ülkeyi yönetme sorumluluğunu devraldığımızda, eğitimle ilgili tüm konular gibi bu konuya da özel önem ve önem verildi. 2006 yılında ‘5 Yılda 5 Bin Öğrenci Projesi’ni başlattık. Böylece 2006 yılından bu yana yurt dışına burslu gönderilen öğrenci sayımızı önemli ölçüde artırdık. O tarihten bu yana hükümetlerimiz döneminde yurt dışına burslu giden öğrenci sayımız 12 oldu. bin. Cumhuriyet Tarihi Program boyunca programa katılan 21.500 öğrencinin yüzde 56’sını gönderdik. Sadece kotaları artırmadık. Programın kapsamı, içeriği ve imkanları konusunda ciddi iyileştirmeler yaptık. Öncelikle ülkemizin neye ihtiyacı olduğunu, hangi alanlarda daha yetişmiş insan kaynağına ihtiyaç duyduğunu belirledik. “Türkiye’nin kalkınma hamlesine katkı sağlayacak güç, savunma, havacılık, siber güvenlik, yapay zeka, ilaç ve aşı çalışmaları gibi stratejik konuları belirledik” dedi.
‘PERSONEL SORUNUNU ÇÖZDÜK’
Yılmaz, devletin dış politika öncelikleri doğrultusunda öğrenci gönderdikleri ülke yelpazesini genişlettiklerini vurgulayarak, “Avrupa ve Amerika’nın yanı sıra stratejik ilişkilerimiz olan 50’den fazla ülke ve bölgeyi de ekledik. Hindistan, Malezya, Brezilya, Güney Afrika, Tunus ve Azerbaycan gibi listede şu anda 48 farklı ülkede 123 üniversite ve 40 farklı kamu kurumundan toplam 3.415 öğrencimiz var. Geri dönüş takım sorunuydu.Yasal düzenlemeyle takım bulamama sorununu çözdük.Gittikleri üniversitelerde takım kısıtlaması olmadan eğitimlerine uygun takımlara atanmalarını sağladık. Kanunda yaptığımız değişiklikle memur olup burslardan yararlanmak isteyen adayların istifa kuralını kaldırdık, yurt dışında geçirilen tüm sürelerin memurluk süresinden sayılmasına izin verdik. Daha önce yurtdışındaki bursiyerlerimizin eş ve çocuklarının tedavi masrafları karşılanmıyorken, attığımız adımla bunu çözdük. Uluslararası proje yapacak, araştırma yapacak veya yeni teknolojiler üzerinde çalışacak doktora sonrası öğrencilere 2 yıl daha ek süre verilmesini sağladık. “Bunların dışında öğrencilerimizin birçok talebini de karşıladık” dedi.
‘HİÇ BİR KURBANDAN KAÇINMADIK’
Koşullar değiştikçe ihtiyaçların da değiştiğini belirten Yılmaz, “Dünyada son 60-70 yılın en yüksek seviyesine ulaşan enflasyonun, milletimizin yanı sıra yurt dışında burslu okuyan öğrencilerimizi de etkilediğini biliyoruz. 6 Şubat depreminin yarattığı ekonomik zorluklarla boğuşuyoruz, bu sorunlara mümkün olan imkanlar dahilinde çözüm bulmaya çalışıyoruz.Eğitiminizi en iyi kurallarla sürdürmeniz için bugüne kadar hiçbir fedakarlıktan kaçınmadık.İnşallah, Bundan sonra da sizlere destek olmaya devam edeceğiz.Meb burslusu öğrencilerimizin burs miktarlarını bulundukları ülkenin enflasyonuna göre değişen oranlarda artırıyoruz, böylece aklınızı finansal konulara değil bilimsel gelişime daha iyi odaklayabilirsiniz. Bu artışla öğrencilerimiz, Amerika Birleşik Devletleri’nde ayda 1780 dolardan 2 bin 426 dolara, İngiltere’de ayda 1200 liradan 1646 liraya, 1490 eurodan 1490 euroya çıkacak burslarını alacaklar. Almanya’da kırtasiye parası dahil aylık 1993 euro. Böylece hiçbir öğrencimizi yaşadığı ülkede enflasyona maruz bırakmayacak bir artış gerçekleştirdik. “Hepinize hayırlı olsun” dedi.
BAKAN TEKİN: HAK ETTİĞİNİZ DEĞERİ VERMEK İÇİN BURADAYIZ
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, müsteşarlık görevinden bu yana 1416 sayılı Kanun uyarınca verilen bu burslara büyük önem verdiğini ve bakanlık olarak bu burslardan yararlanan öğrencilere karşılaşabilecekleri her türlü sorunda destek olacaklarını belirterek, “Hak ettiğiniz gibi eğitim almanız ve Türkiye’ye hak ettiğiniz gibi hizmet edebilmeniz için elimizden geleni yapacağız. Milli Eğitim Bakanlığı olarak ekip olarak buradayız” dedi. Bakan Tekin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Erdoğan, 2006 yılından bu yana insan kaynakları eğitimi projeksiyonunun merkezine bu projeyi yerleştirdiğini belirterek, “5 yılda 5 bin bursiyer mantığıyla yola çıktıktan sonra 2022 yılına kadar yurt dışına iki katı kadar bursiyer gönderildi. Süreç çözüme kavuşturuldu.” “Sorunu çözebilecek ve isteyecek bir ekip olarak burada olduğumuzu beyan ederim. Ülkemizi yurt dışında en iyi şekilde temsil ettiğiniz için başarılarınızı ödüllendirmek ve hak ettiğiniz değeri size vermek için buradayız” dedi.