Ortaylı: Cumhuriyetin ilk yıllarında ister İstanbul’da, ister Konya’da okusanız iyi bir eğitim alırdınız, bugün bir sorun var.
Ortaylı, konuşmasında Türklerin tarih boyunca tıp biliminde daima ileri düzeyde olduklarını belirterek, eğitimin kalitesinin yeniden değerlendirilmesinin önemine dikkat çekti.
Ortaylı, Cumhuriyetin ilk yıllarında çok iyi bir öğretmen sınıfının yetiştirildiğini vurguladı. “O dönemde ister İstanbul’da, ister Kabataş’ta, ister Haydarpaşa’da, ister Konya’da, ister Erzurum’da okuyun, iyi bir eğitim alırsınız. Bugün eğitim kalitesinde sıkıntılar var. Süleyman Demirel, Türk aydınlarının örnek isimlerinden biriydi. Cumhuriyet. İslamköy’de doğdu. İlkokulu orada okudu. Liseyi Afyon’da okudu. Rahmetliye ‘Bu liselerin durumu nedir? Bugünkü Afyon Lisesi’ne gitseydin yapmazdın’ diye sordum. Teknik Üniversiteye girebilecek.’ Dedim güldü. O günün Afyon Lisesi çok farklıydı. İnsanlar öğretmenlere saygı duyardı. Avusturya Lisesi’nden sonra Atatürk Lisesi’nde de okudum. Öğretmenler eşsizdi. Sağ sol yoktu. Türk öğretmenleri edebiyat biliyordu. ..” söz konusu.
‘Değişen şey devlet değil’
İlber Ortaylı, Cumhuriyetin düşmana karşı yapılan savaşla kazanıldığına ancak devletin değil rejimin değiştiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:
Eğitimli genç beyinlerin yurt dışına gittiğine değinen Ortaylı, Avrupa’nın eğitimli insan yetiştirme derdinde olmadığını, insan kaynağını güçlü insan kaynağına sahip Türkiye’den karşılamaya çalıştığını belirtti.
Harf reformunun gerekliliğini de savunan tarihçi ve yazar Ortaylı, sözlerine şöyle devam etti: