Ekonomi

Adani’yi yakından takip eden isim son krizi yorumladı

ZEYNEP BAYAR

ABD’li Hindenburg Araştırması’nın Adani Group’un hisse manipülasyonu ve muhasebe dolandırıcılığı yaptığı iddiasının ardından kümenin 10 hissesinin piyasa değerinden yaklaşık 118 milyar dolar silindi. Bu erime, Hindistan Menkul Kıymetler Borsasında şimdiye kadar görülen en büyük kayıplardan biriydi.

Bloomberg HT’ye açıklamalarda bulunan ve kümenin hisselerini yakından takip eden LGT Capital Partners Portföy Yöneticisi Willem Glorie, Adani Group’un Hindistan borsasını nasıl etkilediğini ve piyasanın bu sansasyona gelecekte nasıl tepki vereceğini değerlendirdi.

“hisse senedi fiyatları çoğu ölçümde aşırı değerli görünüyordu”

Hindenburg’un dünyanın en hızlı gelişen iş insanlarından biri olan Gautam Adani’nin sahip olduğu kümelenmeyle ilgili tezlerinin temellerini anlatan Glorie, son yıllarda Adani Group’un değerlemeleri ve genel borç seviyelerine ilişkin soruların sıklıkla gündeme geldiğini, Adani’nin Grubun 413. sayfasındaki bir sayfalık savunma açıklamasının iddiaları çürütmek yerine güçlendirdiğini söyledi.

Alakalı haberler

  • “Adani krizi” derinleşiyor
  • Adani, Asya’nın en zengin adamı unvanını kaybetti
  • Dünyanın en zengin Asyalısına 71 milyar dolarlık darbe
  • Asya’nın en güçlü adamından tezli halka arz planı

Glorie, Adani Group’un 413 sayfalık savunma metnindeki pek çok sorunun yanıtsız kaldığını söyledi. Rapor yayınlanmadan önce bile, gruptaki hisse senedi değerlemelerini temel almak zordu. Bu nedenle grubun tahvil ve hisselerinde dalgalanmanın devam etmesi beklenebilir.” söz konusu.

Öte yandan Adani Ports & SEZ Ltd’ye ait Glorie, “Temelleri oldukça sağlam” diyerek, Hindenburg’un raporundan sonra bile şirketin değişmeyen stratejik bir varlık tabanına sahip olduğunu sözlerine ekledi.

Kayıplar yüzde 50’yi aştı

Genel görünüme baktığımızda Adani Grup’ta çöküşün bu hafta daha da kötüleştiğini söyleyebiliriz.

Adani Enterprises’ın yüzde 60’lık düşüşü de dahil olmak üzere bazı hisseler Hindenburg’un raporunun yayınlanmasından bu yana yüzde 50’den fazla değer kaybetti. Hatta bazı bankaların Grup’un menkul kıymetlerini alım-satım işlemlerinde artık teminat olarak kabul etmemesi nedeniyle, zor durumdaki iş adamı Adani’nin rehinli hisselerle desteklenen bazı kredileri erken ödemek için alacaklılarla görüşmeye başladığı belirtildi.

Adani Grup’ta yaşanan sansasyonun gelecekte Hindistan borsasını nasıl etkileyeceği büyük merak konusu oldu.

Bu duyumun Hindistan’a yatırım yapmayı planlayan Amerikalı ve Avrupalı ​​yatırımcıları nasıl etkileyebileceğinin altını çizen Glorie, yatırımcıların gelecekte Hindistan’da daha makul yatırımları incelemelerinin mümkün olduğunu, bu nedenle kısa ve orta vadede bir önlem bulaşma etkisi olabileceğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu