Haber

Bakan Kurum: “Sıfır Atık Hareketimiz 5 Yaşında”

Bakan Kurum: “Sıfır Atık Hareketimiz 5 Yaşında”

ANKARA – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Her geçen gün büyütmeye çabaladığımız Sıfır Atık Hareketimiz 5. yılını doldurduk. 3. Sıfır Atık Zirvesi ve Ödül Törenini 23 Aralık’ta katılımımızla gerçekleştireceğiz. Zirvemizi bu yıl ‘iklim ve gençlik’ temasıyla gerçekleştiriyoruz” dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından Sıfır Atık Hareketi’nin 5. yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Kurum, “Her geçen gün büyütmeye çabaladığımız Sıfır Atık Hareketimiz 5 yaşında. 3. Sıfır Atık Zirvesi ve Ödül Törenimizi 23 Aralık’ta Emine Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştireceğiz. Sıfır Atık’ımızı gerçekleştiriyoruz” dedi. “İklim ve gençlik” temasıyla dünyaya örnek olan zirve, 23 Aralık Cuma günü İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan 3. Sıfır Atık Zirvesi ve Ödül Töreni’ne tüm vatandaşları davet ediyor. Emine Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştireceğimiz bu zirve 7’den 70’e tüm doğaseverleri bir araya getirecek.”

Bakan Kurum sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sıfır Atık Hareketi sizlerin ilgi ve alakalarıyla son günlerin ötesine geçerek uluslararası kuruluşlar ve birçok ülke tarafından sahiplenilen küresel bir çevre hareketine dönüşmüştür. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda alınan kararla bundan böyle 30 Mart her yıl Uluslararası Sıfır Atık Günü olacak.Dünyanın her yerinde kutlanacak olması bunun en somut ifadesidir.Sıfır Atık Hareketinin Türkiye Yüzyılının mihenk taşlarından biri olacağına inanıyoruz. Cumhurbaşkanımız milletimizle paylaştı.”

“Sıfır Atık Hareketimizin yayılması için emek veren ve gönül veren doğaseverlerimize ödüllerini takdim edeceğiz”

Sıfır Atık Zirvesi’nde akademisyenler, yazarlar, sanatçılar, sporcular, medya temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve gençlerle bir araya geleceklerini belirten Bakan Kurum, “Kongre Merkezimizde Deniz Sağdıç’ın ‘Sıfır Noktası’nı görebilirsiniz. Deniz Kaplumbağalarının Denizler Arası Yolculukları ile Hazırladıkları ‘Evimin Yolları Sergisi’ ve ‘Sıfır Atık Hareketi’ni yaymaya canı gönülden gönül veren doğaseverlerimize ödüllerini takdim edeceğiz. Sıfır Atık Atölyelerimiz, sanatçılarımızın göz alıcı performansları, paneller ve söyleşiler ile birlikte tüm vatandaşlarımızı, gençlerimizi, belediyelerimizi ve çocuklarımızı birlikte vakit geçirmek ve geleceği paylaşmak için 23 Aralık’ta 3. Sıfır Atık Zirvesi ve Ödül Törenimize davet ediyorum. Ödül alacak misafirlerimizin heyecanı.”

“Atıksız bir dünya” için çeşitli etkinlikler düzenlenecek

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 3. Sıfır Atık Zirvesi ve Ödül Töreni ile ilgili yapılan açıklamada, program detaylarına ilişkin şu bilgiler verildi:

“Zirve, Deniz Sağdıç’ın tamamen atıklardan yapılan işlerden oluşan Sıfır Noktası Sergisi’nin açılışı ile başlayacak. Zirvenin ilk bölümünde ‘İklim İçin Gençlik Hareketi’ paneli yapılacak. Zirve söyleşi ile devam edecek. “Ortak Evimiz Dünya” sergisi “Dünya” sergilenecek. “Sıfır Atık 5. Yıl Filmi” gösterimi ve konuşmalara geçilecek. İki iklim elçisinin konuşmalarının ardından Bakan Kurum’un konuşmaları ve ardından konuşmalara geçilecek. Emine Erdoğan’a hitap edilecek konuşmaların sonunda Sıfır Atık Ödül Töreni gerçekleştirilecek.

MasterChefs zirvede “Sıfır Atık Mutfak” kuracak

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre Zirveye MasterChef programında yer alan 3 şefin tamamı katılacak ve Sıfır Atık Mutfağı kurulacak. Emine Erdoğan’ın da ziyaret edeceği mutfakta, Masterchef programı şefleri tarafından sıfır atık yemekler pişirilecek. “Evimdeki Yollar” isimli dijital stant ise fuaye alanında katılımcılarla buluşacak. Tepede sıfır atık ile ilgili birçok etkinlik de yapılacak.

Atık toplayıcıları da davetlidir.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum imzasıyla atık toplayıcılar için genelge çıkarılarak atık toplayıcılara profesyonel statü verildi. Atık toplayıcılar da kendilerine verilen 114 araçla tepede olacak.

Atıksız üst kısımda plastik malzeme kullanımına izin verilmeyecektir.

Zirvede plastiğe izin verilmeyeceği vurgulanan açıklamada, “Zirvede plastik malzemeye izin verilmeyecek, geri dönüşümlü malzemeler kullanılacak. Stantlar da ahşap ekipmanlardan oluşacak. Bu malzemeler geri dönüştürülerek zirve sonrası yeniden kullanılacak.” yokuşta tekrar kullanılmayacak olanlar ise atık merkezine teslim edilecek.Bunun yerine dijital ekranlar kullanılarak verilecek.Kongre merkezinin her köşesinde sıfır atık ayrıştırma kutuları olacak.Yine çalışmalar çerçevesinde Türkiye Çevre Kurumu Mevduat Bilgi Yönetim Sistemi’ne göre her iki depozit makinesi tepelik alanda olacak” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu