Haber

DOÇ. Dr. YILDIZ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ÇAM ÇANTASI NÜFUSUNU ARTIRDI

BARTIN Üniversitesi Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Çam kese böceği popülasyonunda artış olduğunu belirten Dr. Küresel ısınma dediğimiz iklim.Ancak böceğin daha erken ölmesine neden oldu.Bu nedenle böceği ağır bir şekilde özellikle kızılçam ve karaçam gibi ağaçlarda görüyoruz” dedi.

Bartın’ın Ulus ilçesi ve Kurucaşile ilçelerinde son haftalarda yüksek sıcaklıklar nedeniyle artan çam kese böceğinin, başta karaçam ve kızılçam ağaçları olmak üzere birçok ağaçta yoğunluğunun arttığı gözlemlendi. Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü ve Kurucasile Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlı Ulus Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri, çam alayı böceklerini özel aparatlarla ağaçlardan toplayarak belirli bir alanda tel kafes içinde toplayarak çalışma başlattı. Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi’ndeki bilim insanlarının da desteğiyle çalışmalar sürüyor.

Çam kese böceği yoğunluğunun Bartın’da olduğu gibi Türkiye’de de görüldüğünü belirten Yıldız, “Uzun yıllardır çam ağaçlarının zararlısı olarak bilinen kelebek türü personelden biliniyor. Bu ilaç ağaçların yapraklarını yiyerek ağaçlara zarar verir. Yine ağacın büyüme ekseninde kayıplar olur. Bu keselerdeki tırtıllar keseler oluşturarak ağaçlarda da görüntü kirliliğine neden olurlar. Bu böcek Türkiye’de var olan bir tür ama bu yıl diğer bölgelerde de yoğun bir nüfus artışı var. Bu böceğin salgın dönemi dediğimiz 4-5 yılda artabilir. Bunu tetikleyen faktörlerden biri de küresel ısınma dediğimiz iklim değişiklikleridir. Ancak böceğin daha erken telef olmasına neden olmuştur. Bu nedenle özellikle Kızılçam ve Karaçam gibi ağaçlarda böceği ağır bir halde görüyoruz’ dedi.

‘ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜKLERİMİZ İŞE BAŞLADI’

Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlı uzman ekipler tarafından böcek mücadelesinin yapıldığını belirten Yıldız, “Şu anda biyolojik çaba dediğimiz doğa dostu mücadele tekniğini öneriyoruz. Orman yönetimimiz. çalışan bu konuda gerekli çalışmaları yapıyor. Örneğin ekolojik stabilite adası yani adacık tekniği dediğimiz şey, tel kafesler vasıtasıyla ağaçlardaki kesecikler bir arada kesilerek tel kafeslere konuluyor” dedi.

ALERJEN ETKİSİ VAR

Çam kese böceğinin halk sağlığı açısından da önemli olduğunu belirten Yıldız, şu uyarılarda bulundu:

‘Özellikle çam kese böceklerinin tırtıllarının halk sağlığı açısından değerli bir atık olduğunu söyleyebiliriz. Böceğin üzerindeki tüyler insan vücudu ile temas ettiğinde alerjen etkisi oluşturarak kaşıntı ve kızarıklığa neden olur. Hatta av köpeklerinin yerdeki keseleri toplarken köpeğin ağzında yarıklar açtığı bilinen bir gerçektir. Çocuklar özellikle dinlenme ve gezinti alanlarında bu çantalara dikkat etmelidir. Bunun öldürücü bir etki olmadığını ancak önemli bir alerjen etkisi ile vücut fonksiyonlarında bazı bozukluklara yol açabileceğini belirtmek isterim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu