Haber

Hiroşima’da Atom Bombası Kurbanları Anıldı

78 yıl önce ABD’nin Japonya’da düzenlediği dünyanın ilk atom bombası saldırısında hayatını kaybedenler, facianın yıl dönümünde Hiroşima kentinde düzenlenen törenle anıldı.

Japonya’nın Hiroşima kentine düzenlenen dünyanın ilk atom bombalı saldırısında hayatını kaybedenler, facianın yaşandığı kentte düzenlenen törenle anıldı. Facianın 78. yıl dönümünde rekor sayıda katılımla Hiroşima Barış Anıtı Parkı’nda meydana gelen hayatını kaybedenlerin yakınları, siyasetçiler, 111 ülke temsilcileri ve Japonya halkı duruş sergiledi. Yerel saatle 08:15’te “Little Boy” adlı atom bombasının atıldığı sırada saygı duruşunda bulundu. Toplam katılımcı sayısının 50 bine ulaştığı etkinlikte, atom bombası saldırısında hayatını kaybedenler ile döneme tanık olan kişilerin de yer aldığı 339 bin 227 kişilik liste barış anıtına asıldı. . Listede geçen yıldan bu yana hayatını kaybeden 5 bin 320 kişinin isimleri yer alıyor.

“Nükleer silahsızlanmaya giden yol zorlaştı”

Japonya Başbakanı Fumio Kishida törende yaptığı konuşmada giderek güçlenen güvenlik ortamına dikkat çekti. “Uluslararası bölünmelerin derinleşmesi ve Rusya’nın nükleer tehditleri nedeniyle nükleer silahsızlanmaya giden yol daha da zorlaştı” diyen Kişida, nükleer silahların yol açtığı Hiroşima ve Nagazaki trajedilerinin “asla tekrarlanmaması” gerektiğini sözlerine ekledi. Kişida, nükleer silahların olmadığı bir dünya hedefine ulaşmak için yılmadan çalışmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Hiroşima Nükleer Silahsızlanma Vizyonu

Törende “Barış Deklarasyonu”nu okuyan Hiroşima Belediye Başkanı Kazumi Matsui, mayıs ayında Hiroşima’da düzenlenen G7 Liderler Zirvesi’ne katılan dünya liderlerinin Barış Parkı’nı ziyaret ederek atom bombasından sağ kurtulanların mesajlarının da paylaşılması için Barış Parkı’nı ziyaret ettiğini söyledi. başkanlara ulaştı. Matsui, G7 Liderler Zirvesi’nde yayınlanan “Nükleer Silahsızlanmaya İlişkin Hiroşima Vizyonu” başlıklı deklarasyonun nükleer silahsız bir dünya kararlılığını ortaya koyduğunu belirterek, “Dünya liderleri, günümüzün nükleer tehditlerinin ve nükleer caydırıcılık teorisinin anlamsızlığı gerçeğiyle yüzleşmeli ve Acilen bizi mevcut tehlikeli dünyadan ideal dünyamıza götürmeleri gerekiyor. Somut adımlar atmaları gerekiyor” dedi. Matsui, “Dünyanın dört bir yanındaki politikacılar, barış adına Hiroşima’yı ziyaret ederken G7 liderlerinin örneğini izlemeli” dedi ve toplumun politikacıları nükleer caydırıcılıktan vazgeçmeye teşvik etmesi gerektiğini vurguladı. Matsui, ABD’nin koruması altındaki Japonya hükümetini ABD ve Rusya gibi nükleer güçler tarafından desteklenmeyen Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması’nı (TPNW) imzalamaya çağırdı.

Japonya atom bombasının hedefiydi

Amerika Birleşik Devletleri dünya tarihinde ilk kez 6 Ağustos 1945’te Japonya’ya karşı atom bombası kullandı. Yaklaşık 140.000 kişinin hayatını kaybettiği Hiroşima saldırısı, yüz binlerce kişinin yaralanmasına ve radyasyona bağlı hastalıklara maruz kalmasına neden oldu. Japonya’nın Nagazaki şehri ise 9 Ağustos 1945’te ikinci atom bombasının hedefi oldu ve büyük bir yıkımla karşı karşıya kaldı. Atom bombası saldırılarında 200.000’den fazla insan öldü. – TOKYO

haberboyabat.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu