Haber

Milli Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Genel Müdürü’nden Türkiye Büyük Millet Meclisi Milletvekillerine Bilgi Veren HKG Değerlendirmesi: “Bireysel olaylar…

TBMM Çocuk İstismarını Araştırma Komisyonu’nda dinlenen Milli Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Genel Müdürü Halil İbrahim Topçu; Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı HKG’nin 29 yaşındaki müridi Kadir İstekli ile 6 yaşındayken “dini nikahla” evlenmesine ilişkin olarak; “Bu olaylar münferit olayların basına yansıması sonucu oluyor. Sanki bir olay olunca bakanlık harekete geçiyor. Öyle değil. Yıllık planlı aksiyonlarımız var” dedi. Emniyet Müdür Yardımcısı Erhan Gülveren ise komisyon üyelerinin Hiranur Vakfı’nın denetlenip denetlenmediği sorusuna yanıt vermedi. Milletvekillerinin tepkisi üzerine heyet salondan ayrıldı.

İsmailağa cemaatiyle temas halinde olan Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki kızı HKG’nin “kız” ile evli olduğunun ortaya çıkmasının ardından kurulan TBMM Çocuk İstismarını Araştırma Komisyonu Altı yaşındaki imam nikahı bugün üçüncü kez bir araya geldi. Milli Eğitim Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı yetkilileri, durumu milletvekillerine bildirdi.

“Elimizde veri yok”

Komisyon Başkanı AKP Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu’dan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Cemal Özdemir’e; “Bakanlığınızda hangi okullarda hangi tacizler yaşanıyor, bakanlığınızda böyle bir veri var mı? Bir konuda trend tespit edebiliyor musunuz?” soruyu yöneltti. Aydoğdu, “E-Rehberlik modülümüz var. O sistemde bunlar okulumuzun rehberlik servisi ve okul müdürlerimiz tarafından sisteme giriliyor. Numaraları oradan alınabiliyor.” CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, “Veri var mı?” sorusunu yineledi. Genel Müdür Özdemir, “Şu anda elimizde bir veri yok. Verileri almamız gerekiyor” dedi. Komite Başkanı Aydoğdu, “Verileri almamanız eğitim politikası mı?” O sordu. Özdemir, “Mahremiyetle, mahremiyetle girdiği gibi. Olaylar olduğunda Bakanlığımızın bilgisi dahilinde çalışmalar yapılıyor.” Aydoğdu; Yaşananlarla ilgili bilgi istediklerini kaydeden Demirel, gidişatın olumlu yönde mi yoksa olumsuz yönde mi olduğunu anlamak için verilere ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

“İSTATİSTİK TUTMAYIN”

CHP’li Suzan Şahin tepki göstererek, “Olayın nerede olduğunu, neden olduğunu bilmiyorsanız, bu veriler yoksa politika üretemezsiniz, strateji de üretemezsiniz. Birinci kusur burada. Arada iletişim yok. kurumlar, elinizde veri yok, istatistik tutulmuyor.”

“VERİ ÜRETEN BİR SİSTEM”

Milli Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Metin Çakır şunları söyledi:

“Olaya karışan çocukların şikayet veya olayın ortaya çıkışından sürecin sonuna kadar olan takip sistemidir. Bu konuda elektronik takip sistemimiz mevcuttur. Bu tür tüm olaylar izlenir ve değerlendirilir, ve bütüncül politika önerileri için çalışmalar yapılıyor.Bir değerli milletvekilimiz sordu bu olaylar nerede daha da kötüye gidiyor hangi yaş tipi hangi branşta ağırlaşıyor sorusunun cevabı evet bu konuda sistemimiz çok detaylı parametrelerle bilgi üreten bir sistemdir Üretilen bu veriler için de gerekli önlemler alınmaktadır.

Halihazırda Milli Eğitim Bakanlığına bağlı tüm yurtlar ortaöğretim teması altında denetlenmektedir. 2.682 yurt faaliyet göstermektedir ve bu yurtların yarısından fazlası kısa sürede denetlenmiştir. 2023 yılı bitmeden tüm yurtlar denetleniyor… Usulü uygun görülen tüm yurtları denetliyoruz. Bu yıl özellikle eylül ayında başladık ve tüm yurtları denetleme politikası uyguluyoruz. Bildirimde bulunan öğretmen sayısının çok az olduğu bilgisi geldi. Öğretmenlerimiz sadece Milli Eğitim Bakanlığı’na bildirmiyor, hemen kolluk kuvvetlerine haber veriyor.”

“İNCELEME SÜRECİ DEVAM ETMEKTEDİR”

CHP’li Şahin, “Savcılıklara konu olan cinsel istismar vakalarının kaçı öğretmen ya da Milli Eğitim Bakanlığı?” O sordu. Çakır, “Sorumluların soruşturma süreci 6 yaşındaki çocuğumuzla ilgili inceleme olarak devam ediyor.”

“40 BİN ÇOCUK KATILDI”

Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürü Tuncay Morkoç, bakanlığın sistemi hakkında şu bilgileri verdi:

“Sistemimize giren bir çocuğun daha sonra sistemden çıkması mümkün değildir. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden aldığımız yaşa göre 2003 veya 2004 yılında kayıt olması gereken bir çocuktur. sistemimize kayıtlı tüm çocukları hızlı bir şekilde takip edin.İlköğretim 40 bin civarında kurumundan devamsız görünen çocuk var.Okula gelmediler.Çabuk bunların yüzde 99’a yakını yurt dışı temalı. Gidişlerde velilerle sorun var.Yurt dışına pasaportla giden çocuğu sisteme yansıtamadığımız için bulma şansımız yok.Adrese gidiyoruz.Hayır.Okul müdürü takip ediyor. kaydı olan çocuk, nerede olduğunu soruyor. Hepsinin kaydı var.”

“TEK OLAYLAR”

Milli Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Genel Müdürü Halil İbrahim Topçu, “Bireysel olayların basına yansıması sonucu bu olaylar oluyor. Olay olunca bakanlık önlem alıyor gibi görünüyor, o kadar da değil. Biz çok değil.” Eylemler yıllık olarak planlanıyor… Sonuç olarak her şeyi MEB’den beklemek doğru olur.”Her kurum kendi üzerine düşünme sürecini yürütmek zorunda. En temel iletişimdir. Aile içi, çevre ve okul içi iletişim süreçlerini yürüttüğümüzde bu olayların oranının çok düştüğünü görüyoruz” dedi.

ÇOCUKLAR İÇİN YAPILAN MUAYENEDE 183 LİTRE KAÇAK İÇECEK YAKALANDI

İçişleri Bakanlığı’nın komisyona yaptığı sunuma göre 2017-2022 yılları arasında çocuk ve gençlerin korunmasına yönelik eş zamanlı 36 uygulamalı kontrol yapıldı. Yapılan kontrollerde aramalı 17 bin 350 kişi yakalandı, 30 bin 762 servis ve 2 bin 335 iş yeri hakkında işlem yapıldı. Ayrıca yapılan kontrollerde 48 bin 479 paket kaçak sigara, 1 milyon 87 bin 438 gram kıyılmış tütün, 187 bin 946 makron sigara ve 183 litre kaçak içki ele geçirildi.

Milletvekillerinin Hiranur Vakfı’nın denetlenip denetlenmediği sorusuna Emniyet Müdür Yardımcısı Erhan Gülveren, “Yazılı cevap vereceğim” dedi. CHP Ankara Milletvekili Murat Buyruk, “Bu soruya cevap vermeyecekse neden komisyona geldi?” tepki gösterdi. Muhalefetin itirazlarına rağmen Gülveren ve bürokratlar yönetim kurulundan ayrıldı ve heyet toplantısı sona erdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu