Haber

Netanyahu, yasadışı yerleşimleri eleştiren BMGK açıklamasını “tek taraflı” olarak nitelendirdi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Başkanlığı’nın İsrail’in Filistin topraklarındaki yasadışı Yahudi yerleşimlerini eleştiren açıklamasını “tek taraflı” olarak nitelendirdi.

İsrail hükümet basın ofisinden yapılan açıklamaya göre Netanyahu, BMGK Başkanlığı tarafından oybirliğiyle kabul edilen İsrail karşıtı açıklamanın “Yahudilerin tarihi topraklarında yaşama haklarını inkar ettiğini” savundu.

Netanyahu, BMGK’nın “tek taraflı” olarak nitelendirdiği açıklamasında, “Kudüs’te 10 İsrailli’nin ölümüyle sonuçlanan terör saldırılarının görülmediğini ve Filistin yönetiminin İsrail’i küçük düşüren saldırıların faillerine ödeme politikası uyguladığını” iddia etti. antisemitizm şeytanı hiçe sayıldı.”

İsrail Başbakanı, “Bu açıklama asla yapılmamalıydı ve ABD yönetimi buna asla katılmamalıydı” dedi. sözünü kullandı.

İsrail medyası, ABD’nin BMGK’da 9 yıl aradan sonra İsrail aleyhine oy kullandığına dikkat çekti.

BMGK’deki karar taslağı Cumhurbaşkanlığı’nın açıklamasına indirgendi

Bölgedeki şiddet olaylarına tepki olarak İsrail’de Benjamin Netanyahu hükümeti geçtiğimiz hafta Batı Şeria’da yasa dışı olarak kurulan 9 yerleşim yerine ruhsat vereceğini ve mevcut yerleşim yerlerini genişleteceğini duyurdu. İsrail hükümetinin bu adımla Batı Şeria’daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerine yaklaşık 10 bin yeni hane ekleyeceği belirtildi.

Aralarında Türkiye ve ABD’nin de bulunduğu birçok ülke, İsrail’in yeni yasa dışı Yahudi yerleşim planlarına karşı çıktı.

Filistin yönetimi de konuyu BMGK’nin daimi üyesi olan Birleşik Arap Emirlikleri aracılığıyla BMGK’ye taşımıştır.

ABD yönetiminin, taraflarla yaptığı görüşmelerin ardından tasarının BMGK’da oylanması için Filistin yönetiminden vazgeçtiği ve bunun yerine BMGK Başkanlık beyannamesi üzerinde çalışıldığı belirtildi.

İsrail, Filistin yönetiminin BMGK oylamasından çekilmesi karşılığında Batı Şeria’da önümüzdeki aylarda yeni bir yasadışı yerleşim planını açıklamayacağına, Filistinlilerin işgal altındaki yerleşim yerlerinden zorla çıkarılması gibi uygulamaları askıya alacağına söz verdi. Doğu Kudüs ve Filistin mallarının “ruhsatsız” olduğu gerekçesiyle yıkılması. İsrail Başbakanı bugün, önümüzdeki aylarda yeni yasadışı yerleşim birimlerinin inşasını açıklamayacağını duyurdu.

BM Güvenlik Konseyi Başkanlığı’nda İsrail yönetiminin 9 yasa dışı Yahudi yerleşim birimine ilişkin “yasallaştırma” kararına ilişkin açıklama bugün oybirliğiyle kabul edildi.

İsrail’in “yasallaştırma” kararının uluslararası hukuka aykırı olduğuna ve barış umutlarını baltaladığına işaret edilen açıklamada, İsrail’in yerleşim birimlerinin ek inşası, genişletilmesi ve yasallaştırılmasına ilişkin açıklamalarından derin endişe ve üzüntü duyulduğu belirtildi.

tekkekoyhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu