Ekonomi

İngiltere Merkez Bankası faiz oranlarını yüksek tutuyor, hızlı faiz indirimlerini reddediyor

İngiltere Merkez Bankası (BoE) bugün yüksek enflasyonla mücadele stratejisi kapsamında faiz oranlarını 15 yılın en yüksek seviyesinde tuttu ve acil bir indirime gitmedi. İngiltere ekonomisi resesyonun eşiğinde olmasına rağmen Banka Faizi art arda 14 artışın ardından ikinci toplantıda da %5,25 seviyesinde kaldı.

BoE, bir dizi faiz artırımının etkisinin ekonomide yalnızca yarı yarıya hissedilmesine rağmen borçlanma maliyetlerinin yüksek kalacağını vurguladı. Bu karar, ekonomistlerin beklentileriyle uyumlu ve Avrupa Merkez Bankası ile ABD Merkez Bankası’nın geçen hafta attığı emsal adımlarla da uyumlu.

Para Politikası Kurulu (PPK) 6’ya 3 oyla Banka Faiz Oranını sabit tuttu. Komitenin son tahminleri para politikasının uzun süre kısıtlayıcı kalması gerekeceğine işaret ediyor. Lider Andrew Bailey, faiz indirimini düşünmek için henüz çok erken olduğunu ve yeni bir faiz artırımının mümkün olduğunu yineledi.

BoE’nin kararı, yüksek ücret ve fiyatlardan oluşan zarar verici döngü riskini azaltma konusundaki kararlılığını yansıtıyor. Her ne kadar enflasyon bir yıl önceki %11,1’den son verilerde %6,7’ye düşse de hâlâ BoE’nin %2 hedefinin üç katından fazla.

Merkez bankası şimdi İngiliz ekonomisinin Temmuz-Eylül döneminde sakinleşmesini ve dördüncü çeyrekte sadece %0,1 oranında büyümesini bekliyor. Banka, 2024’te sıfır büyüme, 2025’te ise yüzde 0,25’lik hafif bir genişleme öngörüyor. Ancak enflasyonun, daha önce tahmin edilenden yaklaşık altı ay sonra, 2025’in sonunda yüzde 2’ye dönmesi bekleniyor.

BoE, enflasyonu artırabileceğinden korktuğu fiyat artışlarını yakından izliyor. Banka, ankete yanıt oranlarının düşük olması nedeniyle resmi işgücü piyasası bilgileriyle ilgili “artan belirsizliklere” dikkat çekti ve fiyatlardaki güçlü büyümenin yavaşlamasını bekliyor.

Yatırımcılar, resesyon riski nedeniyle BoE’nin faiz artırım serisinin sonuna geldiğine inanıyor. Bugünkü duyurudan önce, BoE’nin faiz oranlarını muhtemelen faiz oranlarını düşürmeye başlayacağı gelecek yıl en azından Ağustos ayına kadar koruyacağına inanıyorlardı.

BoE, piyasanın faiz oranlarına ilişkin gidişatına dayanarak işsizlik oranının iki yıl içinde %4,2’den %5’e çıkacağını öngörüyor. Banka aynı zamanda enflasyonun Ekim ayında Eylül ayına göre neredeyse iki puan düşerek %4,8’e düşmesini bekliyor.

Şansölye Rishi Sunak için potansiyel olarak olumlu bir not olarak BoE, 2023’ün dördüncü çeyreğinde enflasyonun %4,6 olacağını tahmin ediyor. Bu, Sunak’ın, yapılması beklenen ulusal seçimler öncesinde seçmenlere verdiği fiyatları artırma sözünü bu yıl yerine getirdiği anlamına geliyor. 2024 yılında düzenlendi.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu