Haber

Yunanistan’da Aşırı Sağ Milletvekillerinin Dokunulmazlıkları Kaldırıldı

Yunanistan Parlamentosu Disiplin Kurulu, 11 aşırı sağcı milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına oybirliğiyle “evet” dedi.

TBMM Disiplin Kurulu, Yunanistan Yargıtay’ının, Yunan yargısı tarafından suç örgütü ilan edilen ırkçı Altın Şafak Partisi ile bağlantılı siyaset yaptığı iddia edilen 11 milletvekili hakkında dava açılması yönündeki talebini görüştü.

Kurul üyeleri oybirliğiyle 11 aşırı sağcı milletvekili hakkında soruşturma açılmasını onayladı.

Söz konusu milletvekillerinin yargılanabilmesi için dokunulmazlıklarının kaldırılması gerekecek.

Meclis Genel Kurulu’nun gelecek hafta yapacağı özel oturumda onaylanması halinde bu milletvekillerinin dokunulmazlıkları kaldırılacak.

Yargılanması istenen 11 milletvekilinden 10’u hâlâ Spartalılar Partisi üyesi.

Diğer milletvekili ise Haziran ayında yapılan genel seçimlerde Spartalılar Partisi çatısı altında parlamentoya girmiş ancak Eylül ayında partisinden istifa ederek bağımsız olmuştur.

Yargıtay Savcısı Yeorgis Adilini, suçlanan milletvekillerinin ifadesini almak için 25 Ekim’de Meclis’ten yazılı izin istedi.

Savcılığın yazılı talebinde, genel anlamda suç örgütü olarak kabul edilen ırkçı Altın Şafak Partisi’nin eski milletvekili İlias Kasidiarias’ın rehberliğinde Spartalılar Partisi’nden 11 milletvekilinin parlamentoya girdiği iddia edildi. seçimler ve bu nedenle yargılanmaları gerekiyor.?????????

Kasidiaris’in seçimlere katılması yargı kararıyla engellendi

Başbakan Kiryakos Mitsotakis liderliğindeki hükümetin parlamentodan geçirdiği yasal düzenleme sonucunda, 21 Mayıs genel seçimleri öncesinde Kasidiaris’in kurduğu Yunan Milliyetçi Partisi ve bağımsız üyelerden oluşan “Vatan ve Özgürlük için Yunanlılar” 25 Haziran’da yapılacak genel seçimler öncesinde aralarında Kasidiaris’in de bulunduğu milletvekili adaylarının, yargı kararıyla ittifakın seçimlere katılması engellendi.

Kasidiaris’in 25 Haziran seçimlerinden hemen önce destekleyeceğini açıkladığı Spartalılar Partisi sürpriz bir çıkış yaparak genel seçimlerde yüzde 4,64 oy aldı.

Spartalılar Partisi lideri Vasilis Stingas, seçim sonuçlarının ardından yaptığı açıklamada Kasidiaris’e özellikle teşekkür etti.

Yunan maddelerine göre, siyasi parti lideri ve yönetim kadrosu herhangi bir suça katılmamış olsa bile, perde arkasındaki kişiler suça kesinlikle katılmışsa, o partinin seçimlere katılması yasaktır.

Aşırı sağcı Altın Şafak Partisi, Ekim 2020’de Yunan mahkemesi tarafından “suç örgütü” olarak değerlendirilmiş ve parti liderleri hapis cezasına çarptırılmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu