Haber

Tunus Cumhurbaşkanı İsrail ile normalleşmeye karşı çıkıyor

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, İsrail ile normalleşmeye karşı olduğunu ve ülkesinin bu konudaki duruşunun istikrarlı olduğunu söyledi.

Said, Tunus resmi televizyon kanalında halka hitaben bir konuşma yaptı.

Dün Tunus Halk Meclisi’nde tartışılan, İsrail ile normalleşmeyi suç sayan yasaya ilişkin yorum yapan Said, “Benim lügatımda (İsrail ile) normalleşme yoktur. Tunus’un normalleşmeye yönelik tutumu istikrarlıdır. Bizim bu konudaki duruşumuz sabittir. Meclis’te tartışılan normalleşmeyi suç sayan yasa tasarısı değişmedi, değişirse Filistin olur.” “Bu, halkına karşı bir ihanet olur.” sözlerini kullandı.

Tunus’un var gücüyle Filistin’in yanında olmaya devam edeceğini vurgulayan Said, “Tunus, işgal bitene kadar Filistin’e her türlü desteği verecektir. Filistinlilerin işgale karşı mücadelesi, mazlumların hak mücadelesidir. İşgalci devletle her türlü ilişki kurmak Filistin halkına ihanettir.” “Bu suçu işleyenler hakkında Ceza Kanunu’nun 60. maddesi uygulanmalıdır.” söz konusu.

Tunus Ceza Kanunu’nun 60. maddesinde işgalci devletle her türlü işbirliği vatana ihanet sayılıyor ve bu suçun cezasının ölüm olduğu belirtiliyor. Bu makale, Tunus’un işgalci devlete karşı mücadelesinde değerli bir hukuki destek olarak görülüyor.

Tunus Parlamentosu’nda 2 Kasım’da normalleşmeyi suç sayan yasa tasarısının görüşüldüğü oturum geç saatlere kadar sürdü.

Meclis Başkanı İbrahim Buderbale, Cumhurbaşkanı Said’in normalleşmeyi kabahat olarak gören yasa tasarısının Tunus’un dış güvenliği üzerindeki olumsuz etkilerini dikkate alarak oturumun ertelenmesini önermişti.

Tunus Parlamentosu, İsrail ile normalleşmeyi suç sayan yasa tasarısını görüşmek üzere özel bir toplantı düzenledi.

Tunus Parlamentosu, normalleşme hatası yapanların 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 10 bin ile 100 bin Tunus dinarı (3200-32000 dolar) arasında para cezasıyla cezalandırılmasını öngören yasayı görüşmek üzere 17 Ekim’de olağanüstü toplandı. İsrail ile normalleşmeyi hata sayan yasa tasarısı. .

Tunus Halk Meclisi’nin sosyal medya hesabından yapılan yazılı açıklamada, Meclis Başkanı İbrahim Buderbale’nin daveti üzerine, İsrail ile normalleşmeyi suç sayan yasa tasarısının Meclis Komisyonu’na gönderilmesine karar verildiği belirtildi. Derhal değerlendirilmek üzere Haklar ve Özgürlükler hakkında.

Açıklamada, “Filistin’deki gelişmelerin ardından gerçekleştirilen olağanüstü Genel Kurul toplantısında 97 milletvekilinin, İsrail ile normalleşmeyi suç sayan tasarının acilen görüşülmesi için imza attığı” açıklandı.

Yasanın görüşülmesi için 30 Ekim’de yapılacak oturumun ertelenmesinin ardından Meclis önünde protesto gösterisi düzenlendi.

azdavay-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu