Sağlık

Ağlattığımız Gözyaşlarının Bilinmeyen Gizli Gücü: Ağlamanın 9 İnanılmaz Faydası

Mutluluktan ağladığımız doğru olsa da ağlamak çoğu zaman kötü şeylerle ilişkilendirilir. Öte yandan ağlamanın bilinmeyen bazı faydaları da var. Ağlamanın faydalarının neler olduğunu öğrenelim!

Kaynak:https://bestlifeonline.com/why-crying…

1. Ağladığınızda içinizdeki korkunç duygulardan en azından bir dereceye kadar kurtulursunuz.

Keder, nefret, hatta sevinç gibi ağır duygular hissettiğinizde bu duyguları yansıtmak istemeniz doğaldır. Terapist ve toplum çalışanı Tania Paredes, bunun yemekten sonra gelen tokluk ve rahatlama hissine benzediğini söylüyor.

2. Sakinleşmenize yardımcı olabilir.

Bebekler ve küçük çocuklar olarak olumsuz duygular yaşadığımızda kendimizi sakinleştirmeyi öğreniriz. Bu elbette yetişkinliğe taşınması gereken önemli bir beceridir. Ağlamak sakinleşmemize yardımcı olabilir çünkü endorfin üretimini ve salınımını uyarır.

3. Ağlamak sosyal becerileri güçlendirebilir.

Başkalarının sizi ağlarken görmesine izin verdiğinizde, bu bir iletişim biçimi olarak hizmet edebilir. Terapist Prihandito’ya göre başkalarının önünde ağlamak birlik ve karşılıklı destek duygusu yaratabilir ve empatiyi geliştirebilir. Bu da insanlarla daha derin bağlar kurmanızı sağlar.

4. Zihinsel rahatlık sağlayabilir.

Duygular yoğun olduğunda net düşünmek zor olabilir. Prihandito’ya göre, ağlayarak birikmiş duyguları serbest bırakmak, zihnin çoğunlukla bunaltıcı niyetlerin yükünü hafifletir. Bu süreç, daha net ve daha odaklanmış düşünmeyi mümkün kılar ve hayatın zorluklarına çözüm bulmak için tazelik ve yenilenme sunar.

5. Kişisel farkındalığı ve problem çözme yeteneğini güçlendirir.

Hissettiğin duyguları açıkça kabul etme ve ifade etme özgürlüğüne sahip olduğunda, bu duyguları keşfetme özgürlüğüne de sahip olursun. Psikiyatrist Ryan Sultan, gözyaşlarının ardındaki nedenleri düşünmenin, kişisel farkındalığın artmasına ve kişisel tetikleyicilerin ve duyguların daha iyi anlaşılmasına yol açabileceğini söylüyor. Paredes, ağlamanın bizi derinden etkileyen bir tür uyarı sistemi işlevi gördüğünü belirtiyor.

6. Ağlamak gerginlik hormonlarının salınmasına yardımcı olur.

Uzmanlar, tüm gözyaşlarının aynı olmadığını ve duygusal gözyaşlarının, adrenokortikotropik hormon ve Leu-enkefalin de dahil olmak üzere daha yüksek düzeyde gerilim içerdiğini söylüyor. Üzüntü veya öfke nedeniyle ağladığınızda, vücudunuz bu hormonların salınmasına ve daha stabil bir fizyolojik duruma geri dönmesine yardımcı olmak için gözyaşlarını kullanır.

7. Empati yeteneğini güçlendirir.

2017 yılında CNS Spectrums dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, duygularını gözyaşlarıyla ifade edebilen kişiler diğer insanlara karşı daha empatik davranıyor. Çalışma, ağlama yeteneğini kaybettiğini bildiren 475 kişiyle gerçekleştirildi ve bu küme, orta düzeyde ağlama sıklığına sahip 179 kişiyle karşılaştırıldı. Ağlamayan grubun diğer insanların duygularını anlama ve paylaşma olasılığının daha düşük olduğu ve kaçınmacı bağlanma stiline sahip olma olasılıklarının daha yüksek olduğu sonucuna varılmıştır.

8. Göz sağlığına faydalıdır.

Ağlamak genel olarak ruh sağlığıyla bağlantılı olsa da ağlama eyleminin aslında göz sağlığımıza faydaları vardır. Örneğin ağlamak, istenmeyen parçacıkları gözlerinizden uzaklaştırabilir. Klinik danışman Niloufar Esmaeilpour’a göre gözyaşları, bakterileri dakikalar içinde öldürebilen ve olası göz enfeksiyonlarına karşı koruyucu faydalar sağlayan bir enzim olan lizozim içeriyor.

9. Ağlamak fiziksel bir ağrı kesici gibidir.

Harvard Health Publishing, ağladığınızda vücudunuzun oksitosin hormonunu salgıladığını ve bunun ağrı hissini azaltmaya yardımcı olabileceğini söylüyor. Ruh sağlığı danışmanı Brandon Santan, ağrıdan kaynaklanan gözyaşlarının farklı bir kimyasal bileşim içerdiğini ve doğal bir ağrı kesici görevi görebileceğini söylüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu