Sağlık

Yenidoğanlarda ten tene temas ve kanguru bakımı uygulama kılavuzu geliştirilecek

Egeli bilim insanı Prof. Dr. Rabia Genç’ten anne-çocuk sağlığı için değerli proje

Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü öğretim üyesi Prof. TÜBİTAK.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Temel ve nitelikli sağlık birimleri ile bireyin ve toplumun sağlığını korumayı ve geliştirmeyi amaçlayan tam akreditasyona sahip araştırma üniversitemiz, bu kapsamda ana çocuk sağlığı için değerli projelere öncülük etmektedir. toplum hizmeti misyonunun Sağlık Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. ve kanguru bakımı uygulamaları ve klinik uygulama rehberi geliştirilmesi TÜBİTAK tarafından desteklenmesi uygun görülmüştür. Anne-bebek bağının gelişmesi ve güçlenmesi için son derece değerli olan ten tene temas ve kanguru bakımı konusunda ülkemizde uygulama birliğinin sağlanması amacıyla çalışmalar yürüten Prof. onun grubu.”

Çalışmanın detayları hakkında bilgi veren Prof. annenin çıplak karnına veya göğsüne pansuman yapılmadan. Ten tene temas ve kanguru bakımı birçok ülkede yaklaşık 40 yıldır uygulanmaktadır. Ancak uygulama standartlarının olmaması ten tene temas uygulamasının faydalarını sınırlandırmaktadır. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü 2017 yılında orta anne-bebekte ten tene temasın doğumdan sonra mümkün olan en erken zamanda başlanması gerektiğini belirten bir ten tene temas rehberi yayınlamıştır. emzirmenin desteklenmesi ve sürdürülmesi konusunda önerilerde bulunmuş ve bu kılavuzun ülkelerin koşullarına göre değerlendirilmesi ve uygulanması önerilmiştir. Ülkemizde hastanelerde ten tene temas ve kanguru bakımı zaman zaman uygulansa da ten tene temas ve kanguru bakımına yönelik standart bir klinik uygulama kılavuzu bulunmamaktadır. Standart bir kılavuzun olmaması uygulamada farklılıklara ve bunun sonucunda ten tene temas uygulamasından beklenen başarının yeterli olmamasına yol açabilmektedir.

 

“Ülkemizdeki tüm sağlıklı yenidoğanlara uygulamayı hedefliyoruz”

prof. Rabia Genç, “Bu proje ile yeni doğan bebeklerde ten tene temas ve kanguru bakımı konusunda bir standart sağlamak amacıyla ten tene temas ve kanguru bakımına yönelik bir klinik uygulama kılavuzunun geliştirilmesi ve hayata geçirilmesi amaçlanıyor. ülkemizde doğumhane ve doğum sonrası hizmetlerde Proje grubumuzda Sağlık Bakanlığı ile farklı üniversiteler arasında iş birliği bulunmaktadır. ‘Yeni Doğan Bebeklerde Ten Tene Temas Gelişimi ve Kanguru Bakımı Uygulama Rehberi: Türkiye Örneği’ isimli projemiz Tübitak 1001’i temel aldı. literatür ve ülkemiz koşulları uzman görüşlerine sunulmuş ve gerekli düzeltmeler yapılmıştır. Geliştirdiğimiz kılavuzun klinik kullanımını test etmek için; Türkiye’nin yedi bölgesindeki yüksek doğum oranlarına sahip hastanelerin doğumhane ve doğum sonrası servislerinde çalışan ebe veya hemşireler davet edilerek çalıştay düzenlendi. Çalıştayda, katılımcılara rehber hakkında bilgi aktarımı teorik ve uygulamalı olarak gösterildi. Hastanelerdeki uygulamaları daha değerli kılmak adına proje grubumuzun kurumsal ziyaretleri devam ediyor. Projemiz tamamlandığında maliyeti olmayan ancak anne ve yenidoğan sağlığı açısından faydaları yüksek olan bu uygulamayı ülkemizdeki tüm sağlıklı yenidoğanlara uygulamayı hedefliyoruz.

Projede AB Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü’nden Prof. Esin Ceber Turfan, Prof. Dr. Birsen Karaca Saydam, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Gör. Aysun Ekşioğlu, Mersin Üniversitesi İçel Sağlık Yüksekokulu’ndan Dr. Öğretim Üyesi Sevil Güner ve Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Çocuk Ergen Bölüm Başkanı Dr. Başak Tezel de hazır bulunuyor.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

haber-sulakyurt.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu